Mexico • Se flere billeder.

  Inskriptionernes tempel - Palenque Syngende mexicaner i Xockimilco Aztekerkalender Stenen Lille indianerpige i Chamula
  Klik og du får et større billede


  Mexico er i sandhed et overflødighedshorn af oplevelser. Det er kontrasternes land. Kontrasten mellem de meget rige og de meget fattige. Kontrasten mellen golde ørkener og tropisk regnskov - mellem smukke bjerge og frugtbare landbrugs områder. Det er Mexico City med 25 mio. indbyggere med smog, hjemløse og gadebørn, med det smukke historiske centrum og det pulserende liv. Det er indtagende spansk inspirerede provinsbyer med huse i stærke farver. Det er en spændende fortid med rige kulturminder, men først og fremmest et land med en venlig og smilende befolkning. Det er også korruption og kriminalitet, men Mexico er på vej, det skal nok lykkes.
  Det er umuligt kortfattet at beskrive turen. Derfor - brug nogle af de links, jeg henviser til i teksten, hvis du vil vide mere.  7. marts
  Ankom til Mexico City om aftenen efter en lang, men fin flyvetur fra Amsterdam.

  8. marts
  Spændende oplevelser ventede. En skøn morgen, sol og varmt, fra hotellets tagterrasse kunne vi se ned på Zokaloen (den centrale plads i Mexico City), her blev det Mexicanske flag hejst med militærisk præcision. Flot skue. Den store søjleGennem flotte boulevarder (jakkesættenes kvarter), gik turen til det antropologiske museum. Et kæmpe motionløb var i gang, så vi måtte forcere en masse afspærringer.
 • Læs mere. Museet er flot og moderne. Maske fra Antropologisk museum Man kommer ind i en stor atriumgård, i midten en kæmpe søjle, der holder hele det fritsvævende tag. Søjlen er samtidig et springvand, hvor vandet fosser ned. Vi så den smukke sten med Aztekerkalenderen, fundet i Mexico city, flotte masker i jade og obsidian fra mayakulturen og store bautasten med det gamle maya skriftssprog.

  Herefter til Frida Kahlos museum, som jeg havde glædet mig særligt til. Huset ligger i et dejligt kvarter med grønne alleér og smukke huse. Huset, som er malet i en speciel blå farve, rummer nogle få af hendes malerier og man kan stadig se både stue og soveværelset, hvor hun døde. Haven er meget smuk med små kroge og frodige planter.
 • Frida Kahlo har nærmest kult status i Mexico pga hendes tragiske historie,Haven ved Frida Kahlo's hus hendes revolutionære overbevisning og moderne kvindesyn.
  På vej til Xochimilco (stedet hvor blomster gror) kom vi gennem kvarterer med meget tæt og forfalden bebyggelse.

  I Xochimilco findes et kanalsystem, hvor man finder den ægte mexicanske folkesjæl. Vi sejlede i en flad pram som blev staget frem, spiste frokost ombord. Her falbydes alverdens varer fra små pramme, og levende musik kan fås fra mariachier (små orkestre), der lægger sig på siden af båden.

  Xochimilco Tilbage ved hotellet gik vi ned på Zokaloen. Sikke et leben sådan en aften. Indianerne dansede stammedanse. Åndemanere var i gang med røgelse og urter, der var kø for at komme til. Beså også katedralen med den sorte Jesus på korset.

  9. marts
  De 3 kulturers plads ligger midt i Mexico City. Maya/aztekerkulturen, tiden under de spanske herredømme -og nutiden efter revolutionen i 1910. Stedet rummer nyligt udgravede ruiner, en meget enkel spartansk kirke fra den spanske tid, og pladsen foran kirken der repræsenterer nutiden. Et bevægende sted.
  Udsigt fra Sol pyramiden mod dødens vej og måne pyramiden
  Nu gik turen til den arkæologiske zone Teotihuacan udenfor Mexico City. Man mener stedet har været beboet af op til 200.000 og har været religiøst centrum. Her så og besteg vi solpyramiden, månepyramiden og Quetzalcoatl pyramiden (den fjerprydede slangegud). Udsigten ned over dødens vej var storslået.

  Tilbage i Mexico City besøgte vi Basilikaen for den hellige Jomfru af Guadaloupe, som betyder rigtig meget for mexicanerne. Et mærkeligt sted, set med mine øjne meget kommercielt. Man beder om mirakler og takker så ved at gå på knæ hen over pladsen og ind i basilikaen, hvor man giver en gave i form af lys eller blomster.
  Aften i Mexico City med besøg i det smukke kakkelhus og kig på de mange forretninger. Forureningen er slem og trafikken tæt, man fornemmer byens størrelse på 25 mio indbyggere.

  10. marts
  I dag går turen til Taxco (sølvminebyen) 100 km sydvest for Mexico City. Op i 3000 m.s højde og gennem "det evige forårs dal" en rig og frugtbar egn med et smukt landskab. Gade i Taxco Taxco bemærk Taxaen Blå jacaranda træer i fuldt flor og både ørne og gribbe svævende højt oppe. Taxco er en charmerende by, der ligger på en bjergskråning med små smalle gader og masser af sølvsmede forretninger.
  Sølvet har en høj kvalitet, så det skortede ikke på købelysten.

  Vi så den meget kostbare Santa Prisca kirke, skænket af Jose de la Borda, en mineejer, som havde fundet store forekomster af sølv.
  Inde i Santa Prisca

  En overdådig kirke med mange spændende detaljer. Et billede af den gravide Jomfru Maria, et andet af Jesusbarnet der bliver omskåret, og et af Jomfru Maria på dødslejet. Det havde jeg aldrig set før.  11. marts
  Inden vi forlod Mexico City, besøgte vi Paladset på Zokaloen med Diego Rievera's mur malerier af Mexicos historie. Billederne er overalt på trappeafsatsen og hele vejen rundt på søjlegangen. De fremstår restaurerede med smukke farver og en utrolig detaljerigdom, både bevægende og skræmmende. Han var i sandhed en stor maler.
  Turen til Pueblo gik gennem bjerglandskaber med kig til de 2 store vulkaner: Popocatepetl (der stadig er aktiv) og Iztaccihuatl, der begge ligger udenfor Mexico City.Gade i Pueblo Pueblo er kendt for sin keramik, specielt kakler. Byen er smuk med lige gader i spansk stil og smukke parker. Her besøgte vi Rosarie kapellet, som er overdådigt udsmykket med guld. Her er elementer fra axtekertiden gemt flere steder i udsmykningen, fjer, konkylier etc. Vi boede på Hotel Colonial, hotellet er et gammel kloster med en overdækket atriumgård i midten, kakkelgulve og gamle tunge møbler, værelserne simple, men et dejligt sted.


  12. marts
  Denne dag skulle bringe os til Oaxaca, vi kørte gennem ørken og så utallige kæmpestore kaktus.Orgelkaktus Oaxaca var en dejlig overraskelse. Masser af liv på gaden, gøglere, gademusikanter, jonglører og alskens sælgere, der solgte alverdens kunsthåndværk. Grøntsags markedMødre opfostrer deres børn siddende på jorden, her kan man tale om den sociale arv. Vi besøgte markedet med en skøn blanding af tøj, sko, kød, grøntsager, frugt, oste og krydderier. Tørrede græshopper er en delikatesse her, ligesom grisetæer og selvfølgelig masser af chili i alle afskygninger. Spiste middag på Restaurant "Casa Avador" på Zokaloen, dejlig mad, hvidløgssuppe og krydret oksefilet.


  13. marts
  Tidligt op og tur til
 • Monte Alban, Zapotekernes ceremonielle center. Monte Alban ligger på et plateau i en højde af 2000 m og med udsigt 360 gr. rundt. Her er fundet den ældste kalender i Mexico. Gade i Oaxaca - Zokaloen i baggrunden Desuden en række interessante steler med billeder, der viser Zapotekernes kendskab til anatomi. En sædefødsel og et kejsersnit bl. a.
  Her er også en meget velbevaret boldbane, hvor man har spillet det traditionelle spil med en massiv gummibold, som skulle gennem en ring højt oppe.
  Retur til Oaxaca, hvor vi nød at iagtage folkelivet, tiggere og gadesælgere ofte med små børn, men de er ikke anmassende. Vejret meget varmt, folk sidder i døråbningerne og små huller i muren gemmer butikker, der sælger drikkevarer og daglige fornødenheder.  14. marts
  I Mitla (46 km sydøst for Oaxaca) beså vi Zapotekernes palads, som er bygget op omkring en atriumgård, Paladset var oprindelig malet rødt. Her er det muligt at komme ned i gravene (medbring lommelygte) Gravene er bygget først og paladset ovenpå.
  Ved udkørslen fra Oaxaca standsede vi og så Americas ældste taks træ 2000 år gammelt. Turen gik videre gennem meget snoede veje over bjergene, alt meget tørt og overalt agaver og kaktus. Vi overnattede udenfor Tetuantepec midt i ingenting. Gik en tur om aftenen, folk lå i deres hængekøjer udenfor små usle huse, børnene rendte rundt og en kærre med okseforspand kørte forbi. Vejret tropisk med 85 % luftfugtighed og rigtig varmt.

  15. marts
  Små piger i Sct. Lorenzo   Kirken i San Juan Chamula   Kone på markedet i Chamula

  Gennem fladt, fladt landskab på vej til Chiapas, Mexicos fattigste delstat, men på trods af det, et af turens højdepunkter. På vejen en forrygende sejltur i Sumidero kløften, hvor vi så Cayman alligatorer, gribbe, silkehejrer, grå hejrer, edderkoppeaber og helt blå colibrier. Boede 2 nætter i San Christobal de las Casas i 2000 meter højde (dejligt køligt, kun 22 gr). Her lever den gamle maya kultur i bedste velgående.

  Gade i San Christobal Indianerne har her en stor tradition for smukke vævede og broderede stoffer, og de er selv iført disse farvestrålende dragter.
  Små, meget smukke mennesker med rene træk, gylden hud og ravsort hår.


  16. marts
  San Christobal er en smuk by med charmerende lave huse i alskens farver, pink, turkis, blå, grønne og gule. Vi besøgte 2 indianer landsbyer. Først
 • Chamula (stedet hvor æsler går hen og dør), hvor der var marked med grøntsager og frugt stablet op i små krukker. Her findes en speciel Maya/Katolsk kirke. Der er ikke meget kristendom over det. Åndemanere sidder på gulvet, der er dækket af grannåle. Levende høns ofres og æg indgår i ceremonien.
  Derefter til Sct Lorenzo (Flagermusenes by). Her besøgte vi et indiansk hjem, spartansk med lerstampet gulv, et stort alter i den ene ende af huset, der bestod af et rum. Her boede hele familien med deres høns og en enlig gris i et bur bagved.

  Franz Bloms hus i San Christobal Efter dette besøg retur til San Christobal med besøg i
 • Franz Bloms hus Na Bolom (Jaguarens hus) i udkanten af byen. Franz Blom var en dansk grosserersøn, der rejste til Mexico, faldt for landet, uddannede sig til arkæolog, og blev en anerkendt mayaarkæolog i Mexico. Han levede i en periode et hårdt liv med alkohol. I en moden alder gifter han sig med Gertrude Duby, en schweizisk kvinde og berømt fotograf. Sammen udforsker de indianerstammerne i området. Huset i kolonistil rummer et stort bibliotek med maya litteratur og er idag museum og refugium. Et meget smukt sted, der stadig står, som i deres tid.

  17. marts
  Agua Azul vandfaldet Fra San Christobal til Palenque går turen gennem bjergene og snor sig ned til lavlandet på Yucatan halvøen. I starten gennem tempereret område med høje fyrretræer. Vi gjorde holdt ved floden "Jabata" med det smukke azurblå Agua Azul vandfald. Et stort udflugtsmål, hvor folk bader og soler sig, masser af boder og små restauranter. Fortsatte turen ad snoede veje gennem små landsbyer, hvor folk går i deres håndvævede og broderede egnsdragter også til hverdag.
  På en fodboldbane spillede drengene, mens smågrise græssede i den anden ende af banen. Ankom til vores hotel, som ligger i en smuk have lige ned til floden, her er igen tropisk klima og rigtig varmt

  18. marts
  Palenque    Palenque 

  En herlig dag. Turens kulturelle højdepunkt.
 • Ruinbyen Palenque åbner sig mod den besøgende som en stor oplevelse. Stedet ligger så smukt, helt omgivet af den tropiske regnskov, der tidligere dækkede alt. Vores egen Franz Blom var banebrydende i udgravningen af ruinerne i Palenque. Han fandt dog ikke kong Pamals grav, selvom han var opmærksom på åbningen. Men her regerede kong Pamal, hvilket ses på utallige hieroglyffer. Efter at have udforsket området, gik vi en tur ind i regnskoven, hvor vi så et tyggegummitræ og en kvælerfigen, der næsten havde gjort det af med et kæmpetræ.
  Efter Palenque fortsatte turen mod Uxmal på Yucatan halvøen. Turen førte gennem delstaten Tabasco (ja, rigtigt her stammer saucen fra!) og ind i Campeche delstaten.

  Frokosten blev indtaget på et lille sted, hvor kvægranchere har deres gang. Rummet bestod af et bliktag med hegn omkring, men maden var fin. Pludselig kom et kæmpe regnskyl, hyggeligt i 30 gr varme. Yucatan halvøen har masser af jordfaldshuller (cenotes), skabt af underjordiske floder, som stammer fra en meteor, der ramte for 65.000 år siden.

  Chaufførens overraskelse til os: Pludselig dukkede den mexicanske golf op forude. Smuk hvid strand, palmer og lysegrønt vand. Vi gjorde holdt, soppede og drak kaffe på en strandcafé i vandkanten. Videre mod Uxmal blev vi for første gang stoppet af militæret, der ville se pas, heldigvis slap vi for at åbne kufferter. De var meget høflige og ønskede fortsat god ferie. På den lange tur (600 km) blev vi underholdt med mexicansk musik, lidt salsadans i midtergangen og filmen om Frida Kahlo.
  Ankom til vores hotel Uxmal Lodge midt på aftenen. Stedet rigtig lækkert. Colonial style, kæmpe værelse og en balsal af et badeværelse. Udenfor en svalegang med hængekøjer, gyngestole og smuk udsigt til pool og park.

  19. marts

  Ruinerne af
 • Uxmal, som var en vigtig by for mayerne fra år 600 - 900, blev kortlagt af den danske arkæolog Franz Blom. Troldmandens pyramide set fra PaladsetTroldmandens pyramide rejser sig meget stejlt, lige når man kommer ind i området, meget smukt. Nonneklostret, som ikke var et nonnekloster, men et slags undervisningscenter med rektorat, landbrugsfakultet og refugium ligger som en firlænget gård rundt om en stor plads, rigt dekoreret. Her så vi også forskellige store og små varaner og øgler, der solede sig helt uanfægtet. Paladset ligger højt oppe og skuer mod planeten Venus.
  Herefter et par timers afslapning i hotellets frodige park.

  Så gik turen mod Merida, med frokoststop et specielt sted. Vi fik limesuppe (uhm)og pibil kylling stegt over gløder i jorden.Tequila shots Til slut endnu en mexicansk specialitet. Fyld et glas 3/4 op med Tequila, 1/4 Kahlua og 3 stænk dansk vand, og nu kommer så det store nummer: Bank glasset 3 gange hårdt i bordet med en serviet over og farven bliver lysebrun. Skal drikkes i et drag (smager skønt). Merida er hovedstad i Yucatan delstaten, byen har en fin katedral og flotte (men dystre) mur malerier i guvernør paladset.

  20. marts
  Tidligt af sted fra Merida og besøg i et af verdens 7 vidundere
 • Chichén Itzá.
  Kukulkan pyramiden Chichèn Itza Den tager pusten fra enhver. Kukulkan pyramiden er et af de flotteste eksempler på mayaernes byggekunst. Bygget efter deres kalendersystem og med fantastiske trapper. Hele området byder på den ene spændende bygning efter hinanden.

  Ankom til vores strandhotel ved det caribiske hav lige over middag. Skønt sted lige ned til stranden. Kridhvidt sand og vandet har denne gennemsigtige turkis farve, som er så svær at beskrive. Fik et dejligt værelse med havudsigt og nød den friske brise fra havet.
  Vores værelse nr. 55 Om aftenen caribisk middag i den udendørs restaurant. Her var alt hvad hjertet kunne begære af forretter, salater, fiske og grillretter. Skønt at kunne sidde ude kl. 10.00 om aftenen i marts måned og nyde det lune vejr og omgivelserne.

  21. marts
  Slap af dag på hotellet. Nød vandet, som var 27 gr varmt, de kølige drinks, (især Mojito), og strand restauranten, hvor der var dejlige frokostretter.

  Dagen gik med at dase under palmerne og samle kræfter til hjemturen.

  Det caribiske hav Om aftenen igen middag på hotellet, denne gang indendørs.


  22. marts
  Hjemtur fra Cancun til Memphis i Tennesee. Derfra til Amsterdam og efter 5 timers ventetid her og 30 timer undervejs endelig hjemme i Billund.

  Mexico er noget helt specielt, som skal opleves
  Til toppen