Bretagne/Normandiet - dagbog



 • Se flere billeder.

  Klik og du får et større billede

  Cancale - havnen ved ebbe    Mont St. Michel    Dem amerikanske kirkegård



  I år svigtede vi det dejlige Sydfrankrig. Vi kørte til Normandiet og Bretagne. Normandiet med de mange minder fra 2. verdenskrig og det unikke Mont St. Michel, og Bretagne med de smukke rustikke byer - de dramatiske kyststrækninger med smaragdkysten og den rosa granitkyst i nord og de fine badesteder. Bretagne er østers og muslinger, cider og calvados. Det er gamle fæstningsbyer som korsarernes Saint Malo (korsarerne var sørøvere) og Dinan ved Rance floden. Det er overdådige badebyer, og en traditionsrig og stolt befolkning, der først ser sig selv som bretonerne - og derefter som franskmænd. Tag dertil og nyd den gode mad og de mange kulturoplevelser regionen byder på. Brug mine links i teksten (med fremhævet skrift), hvis du vil vide mere.



  19. august
  Start fra Risskov kl. 7.00. Vejret blandet med sol og regn. Hotel Reichhof Efter Hamborg flot solskin. Ankom planmæssigt til vores hotel overnatning i Schwerte, nær Dortmund. Hotel Reichhof har masser af charme. Det har været i familien Max' eje siden 1932. Hotellet har huset masser af berømtheder som Berliner Philharmonikerne og selveste Kaiser Wilhelm II har besøg hotellet i 1909, da var navnet Kaiserhof. En smuk gammel bygning og indvendig fuldt moderne, så her sover vi godt. I morgen går turen videre gennem Belgien til Nordfrankrig.


  20. august
  Efter en hyggelig snak med vores værtinde Frau Max, gik turen videre over Aachen, Liege i Belgien til det nordlige Frankrig. Landskabet i Nordfrankrig er fladt som en pandekage med milevid udsigt. Vi havde bestilt endnu en overnatning hjemmefra, og sikke en overraskelse. Auberge du Val au Cesne

  Stedet hedder Auberge du Val au Cesne. En gammel bygning i Normanisk stil (ganske lille) papegøjen byder velkommen vi har aldrig set noget lignende, haven er fuld af hønsehuse med alt lige fra påfugle til dværghøns. Fuglevolierer overalt Være
  lserne er fine, vi boede i "Cornflower" værelset, et gastronomisk køkken fuldender værket. Ren Monty Python!



  21. august
  Efter typisk fransk morgenmad, kaffe/the tørt brød, sandkage og æble croissanter, kørte vi videre mod vores lejede hus i Cancale. Bro over Seinen Ved Le Havre kørte vi over en fantastisk flot hængebro ved Seinens udmunding.

  Vi gjorde ophold i badebyerne Trouville og Deauville. Et mylder af mennesker og byerne er stadig charmerende med i al deres fordums pragt. Videre over Caen og langs kysten med kig til kloster øen Mont St. Michel. (Den vender vi tilbage til). Ankom til Cancale om eftermiddagen og fik checket ind. Et dejligt hus med udsigt til havet.



  22. august
  I dag skulle Cancale udforskes. Byen er faktisk delt i to. Den helt gamle del nede ved havet med masser af restauranter og creperier og den nyere del med kirken og butikker højt oppe. østers og muslinger En smuk by med velholdte rustikke huse. Det var markedsdag i dag - søndag, Østersbod så byen myldrede af liv. Nyslagtede kyllinger, fisk, frugt, tøj, sko og smykker - alt er til salg.

  Vi gik en tur ned til havnen om eftermiddagen og så tidevandet komme ind. Cancale er kendt for sin store østers produktion og her spiser man skaldyr i store mængder. På havnen står østers damerne i deres boder og sælger friske østers. Mange spiste dem på stedet, men vi købte 1 dusin østers til aftensmaden, selvom jeg synes det er en lidt overvurderet spise.

  23. august
  Vi kørte til Saint Malo ad den smukke "Route de Baie" langs kysten med betagende udsigter til klipper og strande. Der er intet ydmygt over den gamle bydel i Saint Malo (link). Bygget af de velhavende statsautoriserede sørøvere (korsarerne) og siden af rige redere i 1700 tallet, (de tjente penge på slavehandel ligger de stoute gråbrune borgerhuse side om side. Saint Malo med fæstningsmuren Vi besøgte katedralen St. Vincent og var meget heldige. Der var kirkekoncert med et stort orkester og et kæmpe blandet kor. Akustikken var eminent - meget smukt.

  Selvfølgelig gik vi også turen på den gamle fæstningsmur (Remparts), der omkranser byen. På den ene side Gadekunstnere! med udsigt til den moderne by med lystbådehavnen og mod havet en fin udsigt til badebyen Dinard, en masse små klippeøer samt det gamle fort, som kan nås til fods ved ebbe. Rådhuset har til huse i det gamle slot i fæstnings muren og her vejer bretonernes flag øverst. Her er et meget specielt lys ud over havet med de gule strande, det blå hav og den gamle mur og byen bagved. I øvrigt er opdageren af Canada, Jacques Cartier født her i Saint Malo.


  24. august
  Côte D' Émeraude - smaragdkysten ligger vest for Saint Malo, vi kørte dertil gennem små bretonske landsbyer og charmerende landskaber. De typiske stenhuse med gavle der foroven ender i en skorsten ses overalt. Udsigtspunkt i St. Lunaire Ved udmundingen af Rance floden er der en sluse, broen var oppe så alle lystsejlerne kunne passere.
  Vi gjorde stop i badebyen St. Lunaire med et flot udsigtspunkt ud over havet. I St. Lunaire skrev Claude Debussy sin symfoni "La Mer", og intet sted kunne han blive mere inspireret. Videre til smaragdkystens højdepunkt Cap Fréhel. Landtangen hæver sig 70 m over havet. Her er et fyrtårn og bag det fortsatte vi ud til det yderste forbjerg. Fort la Latte De stejle skrænter i rødlige farver danner en flot kontrast til det grønne hav. Landskabet er smukt med blomstrende lyng og masser af bregner.

  Herfra fortsatte vi til Fort la Latte. Stejle skrænter ved Cap Frehel Bygget af korsarer ligger det på et klippefremspring kun forbundet med fastlandet med 2 vindebroer. Vi gik op i tårnet, hver der er en forrygende udsigt ind over land og til Cap Fréhel. En stor kanon i fæstningen blev brugt til at beskyde de engelske skibe. En rigtig røverborg. Vejret smukt, blå himmel og sol, men blæsende.



  25. august
  Med traveskoene på ville vi gå turen fra Cancale til Pointe du Grouin (den yderste spids i Saint Michel bugten), en tur langs kysten ad den gamle toldersti. Det blæste imidlertid og regnen tog til, så efter 1 time gik vi ind i landet igen og tilbage til Cancale gennem byens fine kvarterer med nye huse overalt. Vi tager turen en anden dag, når sigtbarheden bliver bedre.

  26. august
  Gråvejr og småregn. Vi kørte til Caen (som blev totalt bombet i grus under 2. verdenskrig, fordi tyskerne havde bidt sig fast der) for at besøge det berømte museum "MEMORIAL POUR LA PAIX", som optakt til et senere besøg på invasionskysten. Fredsmuseet i Caen Museet er utrolig flot og ambitiøst med hele optakten til 2. verdenskrig og alle sider af krigen bliver belyst. Her er rigtig mange øjenvidne beretninger. Man bliver meget berørt af disse beretninger og af de mange billeder, der viser krigens gru.

  Efter udstillingen så vi en filmforestilling om D-dag på et kæmpe lærred, rigtig godt lavet, materialet taget i betragtning.

  Fra Caen tog vi til Bayeux for at se det berømte Bayeux tapet et must på alle turist ture! Tapetet (som ikke er et tapet, men et 70 m langt broderet hørlærred), blev lavet i år 1077 i England og skulle have været udsmykning i katedralen i Bayeux. Det beskriver Vilhelm Erobrerens kamp ved Hastings og mange detaljer er med. Smukt, lidt naivt, men meget beskrivende. Efter tapetet var vi i katedralen, der er et flot eksempel på normanisk kirkekunst.

  27.august
  I dag er der total ebbe i Cancale, Østersbåd på vej ind intet vand så langt øjet rækker. Vi kunne følge øster produktionen på nært hold. Og så kører vi! Traktor efter traktor kørte ud til bankerne med mandskab og kurve. Andre satte netkasser ud med nye østers.
  Aller yderst, hvor der er lidt vand, sejler de flade pramme der har hjul på, så de også kan køre på havbunden. Hektisk aktivitet - her bestemmer naturen, hvornår der arbejdes. Vi gik en tur langs havnen og ind i bugten, hvor skibene er dejset om på siden og venter på flod igen. Malerisk og nyt for os der bor, hvor tidevandet ikke er særlig udtalt.

  28. august
  Blå himmel og høj sol - i dag skal vi til Mont St. Michel. Ad "Route de Baie" langs kysten, gennem små byer og marker med majs og grønsager. Her er mange gårdbutikker, der sælger grøntsager, Foie Gras, Cider og Calvados. Gamle runde stenmøller er lavet om til beboelse eller kunst udstillinger og her er masser af privat værelses udlejning.

  Klosterøens Mont St. Michel knejser stolt ude i vandet over grønne salt enge med græssende får. Unesco har den som nr. 1 på listen over seværdigheder i Frankrig og den er i sandhed et besøg værd. Når man ser bort fra alt gøglet med souvenir butikker og restauranter, er stedet fantastisk. Et must er at løse billet til selve klostret, der er kæmpestort med adskillige kapeller, en meget smuk søjlegang med have i midten, et reflektorium til munkene med tid til bøn og en kæmpe riddersal med store ildsteder.

  Selve kirken ligger øverst med en gård foran, kirken er bygget i normannisk gotisk stil, er næsten uden udsmykning, meget lys og med smukke hvælvinger. Ud over at være et kloster var Mont St. Michel også en fæstning med høje mure og med en by for foden af klostret. Vi spiste frokost her, Moules fik en af Bretagnes specialiteter "Galettes", som er tykke pandekager med fyld efter eget valg: Skinke, æg, tomater eller laks f. eks. På vej hjem købte vi 2 kg muslinger hos producenten ved havet i St. Vivier sur Mer, så i aften står den på "Moules". Et tip: Tag til Mont St. Michel tidligt om formiddagen (klostret åbner kl. 9.00), så slipper man for den værste vrimmel og alle turist busserne.

  29. august
  Søndag er hviledag, så vi gik igen på marked her i Cancale. Stadig en folkelig fornøjelse - store pander med paëla, grillkyllinger, fisk og sågar sytråd. Fiskemarked På torvet spillede en peruviansk trio på panfløjte og guitar, meget dygtige.

  Vi sad og nød det smukke vejr og iagttog folk. Lokale østers dyrkere, der ordnede verdens situationen i deres søndagstøj. Husmødre med baguettes i den ene hånd og en lille hund i den anden. Her er utrolig mange små hunde (de bliver båret, når de skal luftes!). Kæmpe kø hos bageren og mænd der hastede hjem med fine kageæsker med sløjfe om.



  30. august
  Statue de la paix En lang dag med besøg på invasions kysten. Utah Beach, og Pointe du Hoc med masser af bombekratere, Omaha beach monument her forcerede US rangere de høje klinter ved en stor tysk kanonstilling.

  Omaha Beach, hvor det gik så gruelig galt, fordi bombemaskinerne ikke ramte deres mål og tyskernes forsvar var intakt. Vi besøgte museet her med masser af originale effekter fra invasionen og så de smukke mindesmærker ved stranden. Især det nyeste af stål, som står helt ude i vandkanten, gjorde indtryk.
  Vi besøgte den tyske kirkegård med de sorte kors, der ligger ned i græsset (symbolsk måske?), og derefter den amerikanske kirkegård med 9300 grave ved Colleville, Soldiers graves are the geatest preachers of peace (Albert Schweitzer som ganske tager pusten fra en.

  Ingen soldat kan ligge et smukkere sted. De hvide kors i snorlige rækker på det velholdte grønne græs. Den smukke beplantning rundt om stedet, det lille kapel med alle flagene stillet rundt om alteret, og udsigten til det blå hav. Det maner til eftertanke.

  I Arromanches så vi resterne af den kunstige havn, Mulberry Harbour, som de allierede byggede af samlesæt, konstrueret i England og sejlet over. Denne havn var nøglen til de allieredes sejr. Kysten har rigtig mange museer og mindesmærker, umuligt at nå dem alle.

  31. august
  Smukt, smukt vejr så vi blev i omegnen af Cancale. Tog ud til Pointe du Grouin, udsigtspunktet for enden af landtangen. Her holdt vi picnic med den smukkeste udsigt. Fra toppen af klippen kan man se hele horisonten rundt. Vi fandt et sted med udsigt til øen Iles de Landes (en klippeø, kun beboet af fugle) og fyret, der står på en klippe ude i havet. Havet grønt, himlen blå, udsigt i det fjerne til Mont St. Michel og store havfugle der kredsede i luften. På tilbagevejen gjorde vi holdt ved Port Mer - en naturlig havn med en fin sandstrand.

  1. september
  I dag tog vi til Dinan, som ligger ved Rance floden. Det er let at drømme sig tilbage til middelalderen i denne by. Huse i Dinan Rance floden i Dinan En fuldt intakt bymur, brostensbelagte, smalle gader og smukke gamle bindingsværkshuse fra 1400 og 1500 tallet med stejle gavle og karnapper. Laugs skilte overalt og gaderne har navn efter den profession, man havde i gaden.
  Vi nød udsigten over Rance floden fra "Jardin Anglais" bag kirken.
  Vi tog turen de 152 trin op i det firkantede klokketårn "Tour de L´Horloge", som er fra slutningen af 1400 tallet. Her har man det fulde udsyn over hele byen med alle skifer tagene. Tårnet var rådhus frem til den franske revolution. En forførende by.

  2. september
  Strandvejr, 26 gr. Let vind og meget klart vejr. Vi kørte til St. Malo igen Jaques Cartier for at ordne billetter til en færgetur til Jersey på søndag. Byen er endnu bedre anden gang. Vi gik turen på fæstnings muren igen i slentre tempo. Udsigten var formidabel i det klare vejr, by strandene var ved at blive fyldt og mange var allerede i vandet. En måge sad på hovedet af statuen af Jaques Cartier, den var da ligeglad med, at han opdagede Canada. Vi drak vin i solen og nød en stille dag.


  3. september
  Den elegante badeby Dinard ligger lige overfor St. Malo på den anden side af bugten. Byen var oprindelig en fiskerby, men i slutningen af 1800 tallet begyndte den engelske overklasse at tage hertil på ferie. På Promenade du Clair de Lune Byen har masser af gamle huse i Tudor stil og kransekage hoteller, så det er nemt at forestille sig "La Belle Epoque". Vi gik hele turen ad "Promenade du Clair de Lune", en meget smuk og lang promenade, der strækker sig langs alle tre strande. En af strandene i Dinard Nogle steder går man højt oppe over havet, andre steder nede langs vandet gennem klipperne.
  En nem og fin sti med Huse i Tudor stil smuk udsigt til havet og en helt unik udsigt til St. Malo. Ved stranden deles badegæsterne om pladsen med de store måger, der hygger sig i sandet.

  Ældre gentlemen sidder i solen med deres avis iført solhat, og fruerne lufter deres små hunde bærende på dem i en kurvetaske - eller de kører hunden af sted i en klapvogn, og det er ganske vist!! En dejlig by med en god stemning. Fik lige besøg af vores franske nabo, som kom med en skøn dessertvin, vi skulle smage, hans engelsk er lige så dårligt som mit franske, så det blev en morsom samtale.


  4. september
  I dag er det lørdag, flot vejr, vindstille, sol og 27 gr. Vi tog turen langs kysten mod St. Malo, og det var ligesom en sommerdag i Nordsjælland - biler og auto campere parkeret alle vegne, hvor der var adgang til stranden I Rothéneuf, der ligger øst for St Malo, kørte vi ned og så de underlige skulpturer (Les rocher sculpté), der er hugget i klippen ned til havet af en abbed i 1800 tallet. De forestiller menneske hoveder (nogle ligner nisser) dyr og grønsager. Et mærkeligt fænomen. Her ligger også en udmærket restaurant med fin udsigt til havet. Det er ikke værd at køre langt efter, men fint, når man alligevel er på de kanter.




  5. september
  Tidligt op og med catamaran færgen fra Condor Ferries til Jersey. Ankomst allerede kl. 8.15 engelsk tid. Vi havde bestilt en rundtur på øen hjemmefra, desværre med fransk guide, men det gik. Jersey St Helier gå gaden Jersey er som et lille kontinent, her er flotte strande med marehalm, høje klinter med hårnålesving, fantastiske udsigter og de smalleste veje med stendiger, hvor 2 biler ikke kan passere hinanden. Pludselig er man i en lille skov, som lukker sig over en, for så at komme ud til et fyrtårn højt oppe. Vi gik tur i St. Helier (hovedbyen) på Kings Street, Queens Street, York Street, Charing Cross og "The Parade Garden" og det er alt sammen "So British".

  Ved havnen står et meget smukt monument til minde om de britiske tropper, der befriede øen i 1945, indviet af Prins Charles i 1995. St. Helier Her er masser af flotte millionærvillaer med kæmpe parker. Ja sågar dyrkes der vin på Jersey. De kønne brune jersey køer græsser fredeligt, og der reklameres ofte for "Jersey dairy ice cream."

  Vi gik også en tur ned til den nye havnefront, hvor moderne lejligheder er blevet bygget med udsigt til Elisabeth Castle, et gammel fort der ligger ude i vandet ved højvande. Området hedder Castle Quay og omfatter også en lystbådehavn med lystyachter i millionklassen. Lidt synd, for stedet ligner alle andre steder med højhuse ved havnen. Jersey er kun på størrelse med Samsø, så man har hurtigt set hele øen.

  6. september
  Efter en lang dag i går var aktivitets niveauet i dag ikke så stort. Afslapning på bretonsk Vi gik dog en dejlig tur i området og så noget af det oprindelige Cancale, små ydmyge huse med masser af charme. Der er gode muligheder for vandreture her i området. På turistkontoret fås en lille brochure, der beskriver mulighederne. Den bedste går langs kysten ad den gamle tolder sti. Stien er fin og godt afmærket, nogle steder lidt stejl og på klippegrund, men udsigten er uovertruffen. Turen til Pointe Grouin er på 7 km + retur, men man kan fortsætte hele vejen rundt og helt til St. Malo.

  7. september
  Efter en dejlig køretur gennem smukt landbrugsland med store egetræer og brunplettede køer, nåede vi via Dol de Bretagne og Antrain til Fougéres. Byen har den største fæstning fra Middelalderen i Vesteuropa. Fortet var centrum for krigene mellem Bretagne og Frankrig, og var også indblandet i 100 årskrigen mod England. Vi besøgte fortet og brugte rigtig lang tid der. En audio guide fortæller fortets historie og i 3 af tårnene har man installeret et audio visuelt show, som på fin vis fortæller legender fra fortet. Absolut et besøg værd. Gik også tur i Fougéres by.
  Og - ,så var der cykelløb i byen med masser af tilskuere og en stemning, som var det Tour de France. Gendarmerie, celebrities, sponsorer og skønhedsdronninger. Folk sad på klapstole og ventede, og vel kører de stærkt selv opad de stejle brostens belagte gader.



  8. september
  Ebbe Vores sidste dag i Cancale. Indkøb og et sidste farvel til den spændende havnefront med alle østers bådene. Vi havde hørt at det skulle blive ekstremt højvande i dag, så vi gik ned til havnen om aftenen. Masser af vand På molen - som normalt er 10 meter høj ved ebbe, stod vandet kun en halv meter under. Østers boderne stod delvist under vand og store fiskerbåde lå ved kajen - utroligt !!! I morgen går det nordpå efter en dejlig tid i Bretagne. Her er meget mere at opleve, hele sydkysten har vi til gode. Den må gemmes til en anden gang - håber vi.




  9/10. september
  Hjemturen gik fint med overnatning i Oelde mellem Dortmund og Bielefeldt. En hyggelig lille by med gavlhuse og bindingsværk. Bretagne er ikke høje bjerge og blomster smykkede huse, som i Alperne og Provence. Men både historisk, kulturelt og naturmæssigt har det været en rigtig dejlig oplevelse.

  Til toppen