Ardèche - dagbog

Klik og du får et større billede

Pont d'Arc       Valmuer i fuldt flor       Huse i OrangeArdéche afgrænses af Rhone floden mod øst, og støder op til Provence. Ardéche er ikke særlig kendt som feriested for danskere. Men franskmændene selv har opdaget stedet. Det besøges hvert år af over 2 mio franskmænd. Vi besøgte området i juni måned 2008, et perfekt tidspunkt, ikke mange turister og alt var grønt og friskt. Vi boede i den sydlige del, lige ved Ardéche floden, hvor turen langs Gorges des Ardéche kløften starter.

Området er bjergrigt og kuperet. Her dyrkes masser af vin, og nogle af Frankrigs smukkeste landsbyer ligger her. Stedet er velegnet til aktiv ferie, som cykling, vandreture og kanoture. Er man historisk interesseret er her også mange muligheder.5. juni
Bilturen med første stop i Alsfeld gik flot, Alsfeldmen med meget tæt trafik. Hotellet havde alt udsolgt i restauranten. Det viste sig at være heldigt, vi fandt en dejlig lille gourmet restaurant tæt ved det gamle torv. Stedet hedder Adel.es og det kan anbefales, dejlig mad, fin indretning og god betjening.

6. juni
Næste dag overnatning i Beaune i Frankrig, vi kørte gennem Alsace, mest for turens skyld. På en stor rasteplads spankulerede 4 storke omkring på asfalten - utroligt!!

Stork på P plads i Alsace - 
 Vores hotel i Beaune hedder Hotel Adelie, et lille familiedrevet hotel med kun 19 værelser. Det ligger dejligt i en skøn have og alle værelser er indrettet med blomster tapet. Enkelt - men funktionelt.
7. juni
Efter morgenmad gik turen det sidste stykke til Vallon Pont d'Arc.Her boede vi Vi fandt nemt vores lille rækkehus, som viste sig at være over al forventning. Vallon Pont d'Arc er en typisk sydfransk "Village" med smalle gyder, cafeer, butikker og overalt tilbud om leje af kanoer.

8. juni
Var på turistkontoret og fik kort og tips til ture og vandreture. Efter en tur hos den lokale slagter og bager (hvorfor har vi ikke så lækre råvarer i DK?) Kødet bliver hentet i køleboks og skåret ud mens man venter, og brødet er friskbagt hele dagen.

Mens vi slentrede rundt kom en kortege af gamle VW biler kørende gennem byen, mindst 50 i alle afskygninger og med horn, der både gøede og brølede, sjovt og festligt.

Efter frokost kørte vi ud for at se den berømte naturskabte bro over Ardéche floden" Pont d'Arc".Kanoer på Ardeche floden Et flot fænomen, her holdt de lokale søndag med madkurv i flodkanten, mens kanoer padlede ned ad floden i voldsom fart.

9. juni
I dag kørte vi den berømte tur ad Gorges le d'Ardèche. Ruten går langs kløften højt oppe og snor sig meget, men vejen er fin og bred. Utrolig flotte udsigter fra udsigtspunkterne. "Les Belvederes". Man skal ud af bilen hele tiden, ellers ser man ingenting.

Udenfor Grotte de la Madeleine Målet var den berømte " Grotte de la Madeleine". En kæmpe drypstenshule, fantastisk flot og meget dyb. Opdelt i 3 niveauer. Vores guide fortalte entusiastisk om grottens tilblivelse, den er stadig aktiv med dryppende vand mange steder. Højdepunktet var "Katedralen" - et kæmperum med flotte formationer og farver i orange, hvide og brune nuancer. Her hørte vi musik, som i en koncertsal, akustikken var utrolig. Grotte de la MadeleineDen opringelige indgang til hulen ligger langt nede gennem en smal tunnel.

Meget flot, det gav blod på tanden, vi skal helt sikkert se nogle flere af de mange grotter i området.
Turen fortsatte langs kløften med flere udsigter, de flotteste var nok Cirque de Madeleine og Balcon des Templiers, hvor floden snor sig i hårnålesving og kløften omkranser den som en cirkel - imponerende.

10. juni
En dejlig vandretur gennem vinmarker og olivenlunde, Vinmarkerdet var varmt, men spændende at se hvor flot vinrankerne stod snorlige. Her var "Syrah" druen mest fremherskende.

Tilbage i byen besøgte vi "Domaine de la Clapouze", en lokal vingård, hvor vi købte vin direkte fra producenten. Alle prisklasser, men vi skulle da prøve den simple vin, som tappes direkte i 3 og 5 ltr. dunke. vi købte 3 ltr., og den smager fortrinligt.11. juni
På tur til de små "Villages" der ligger højere oppe ad floden. RuomsFørste stop Ruoms, en gammel middelalderby helt tilbage fra år 1000. Rundt om den gamle del går fæstningsmuren, indenfor små torve og gyder, alt meget rent og velholdt, et charmerende sted.

Næste stop Balazuc - udnævnt til en af Frankrigs smukkeste landsbyer.Balazuc Byen ligger på et klippefremspring ved Ardeche floden og snor sig op ad klippen. Mange huse er bygget direkte på klippen, der danner fundament, også et meget smukt sted.

Sidste stop denne dag byen Voque, som omkranser en gammel borg med tårne på 4 sider. Byen ligger helt ned til floden, som på dette sted er temmelig vild. Nogle kanoroere forsøgte at padle op ad floden, men væltede og måtte have hjælp af de andre.
3 meget forskellige byer med hver deres særpræg, bestemt værd at besøge.

12. juni
Markedsdag i Vallon Pont d'Arc. Hele byen var i markedshumør, dejlige frugter, grøntsager, ost, honning, og vin. Selvfølgelig også det sædvanlige tingel-tangel, som man ikke har brug for. Dejlige krydderier God stemning og mange mennesker. En sigøjnergruppe gav numre på violin og sang til.

Førsteprisen gik dog til en folkemusiker, der fik hele gaden til at gynge med på sin jamaica musik. Her var små hunde med cowboy kasket, og store dobermans - heldigvis i snor. Et broget skue, sjovt at betragte mens man nyder sin café au lait på torvet. I dag blå, blå himmel, dejligt med en dukkert i poolen og rose vin på terrassen.

13. juni
Velkommen til "Grand site de L'aven Orgnac". Sådan står der i velkomstbrochuren til en af verdens flotteste og største drypstenshuler. Når man har forceret de mange trin nedad (der er 700 trin i alt) mødes man af et betagende syn af en kæmpe grotte. Over 30.000 m2 i 3 forskellige rum. Derudover er yderligere grotter, som kun er åbne for forskere og små grupper. Ardéche floden - den snor sig
Den oprindelige indgang ligner en skorsten i loftet. De lokale har kendt hullet altid, men turde ikke fire sig ned. Først i 1935 entrede Robert de Joly de 50 m ned i hulen.

Vi besøgte også det prehistoriske museum med mange arkæologiske fund, her boede neanderthal mennesket for 350.000 år siden og senere for 40.000 år siden Cro Magnon manden, der kom fra mellemøsten og Afrika. Orgnac grotten I huler her ved Ardeche floden er fundet over 500 vægmalerier, der viser 15 forskellige dyr, lavet for 32.000 år siden. En rigtig spændende udstilling.

På tilbagevejen gjorde vi holdt i den lille "Village" Labastide de Virac", en lille by på toppen af bjerget med et gammelt slot "Chateau des Roure" fra 1500 tallet. En indtagende by med flot udsigt over vinmarker og pinjetræerne. Slottet rummer en udstilling om silke produktion, som tidligere fandt sted her.

14. juni
Den prehistoriske Zoo ligger ved Aven Marcel grotten, består af modeller af forhistoriske dyr i naturlig størrelse. Ikke noget at skrive hjem om, medmindre man er 10 år og vild med øgler og dinosaurer.

15. juni
I dag vandretur i et meget spændende og anderledes område. " Bois de Paiolive" er en stenskov med underlige stenformationer, nogle ligner dyr. Vi gik den blå rute, som bragte os til 2 flotte udsigter. Den ene over dalen til alle de små byer.
Næste udsigt var enestående. På et klippefremspring (rigtig langt ned - ingen gelænder) var der udsigt til Chassezac floden med høje klipper på begge sider. Nogle kanoer forcerede et lille vandfald.Bjørnen og løven

Vi gik i alt i 4 timer inkl. frokoststop. Stien meget ujævn, kræver godt fodtøj og gode ben. Vegetationen var buksbom, forkrøblede egetræer, stenplanter, vild timian, laurbær og myrte. Bevoksningen kaldes på fransk " Garrique" og findes overalt i bjergene i Ardèche.
16. juni
Gråvejr. en tur til den gamle romerske by Orange. ( Orange er det hollandske kongehus vugge, byen tilhørte Holland i over 100 år og prinsen af Nassau blev konge i Holland. Den dag i dag har regenten titel af prins af Orange og farven - den kender vi jo bl. a. fra deres sportshold.)

Turen gik det første stykke lange Ardèche floden, det sidste stykke kommer man forbi nogle pitoreske byer med slotte og borge på toppen, byer med navne som Piolent, Mandragon og Mornas. Et storslået syn møder man, Triumfbuen i Orange når man kører ind i byen ad N7, en platanallé, der afsluttes med den flotte triumfbue, som er bygget år 20 f.c.

Fik et bykort på turistkontoret og styrede straks mod den gamle romerske arena/amfiteater, det mest velbevarede af de 3 i verden, hvor man stadig har scenevæggen intakt. En fantastisk oplevelse at forestille sig, hvordan det var, når 10.000 tilskuere tiljublede den tids aktører. Her er blevet musiceret, spillet tragedie,komedie og pantomime. Alle havde adgang, selv tiggere og prostituerede. Man var placeret efter rang, nederst militæret og Roms embedsmænd, og øverst samfundets udstødte. Her opføres stadig både teater og opera.

Hjemvejen tog vi via Barjac, en skøn tur ad platan alleer og vin, vin, vin, så langt øjet rakte. Vi var nu virkelig i Rhone distriktet med den store vin produktion. Alt meget grønt, gyvelen blomstrede og lavendler stod på spring.

17. juni
I 1994 fandt 3 videnskabsmænd fra Vallon Pont d'Arc Jean Marie Chauvet - Eliette Brunel - og Christian Hillaire, en dengang ukendt grotte som i dag kaldes Grotte Chauvet. Grotten var meget velbevaret, da den oprindelige indgang var blevet spærret.Bison Her fandt man de smukkeste hulemalerier, som er gengivet på det lille museum i Vallon Pont d'Arc. Grotten er ikke tilgængelig for offentligheden.

Tegningerne er udført med okkerfarve og trækul og forestiller den tids dyr. Bison, mammut, hulebjørn, løve, panter, og gazeller. Altsammen lavet for 30.000 år siden af Cro Magnon folket, der levede som jægere, samlere og fiskere. De var nomader, men boede også i hulerne. En nøje kopi af datidens telt lavet af skind og grene var også vist, der blev vist en film fra grotten, hvor man ser den smalle tunnel, der fører ind til den.

Spændende og tankevækkende, at være så tæt på det tidligste menneske. Et must, hvis man besøger Ardèche.
Et besøg på rådhuset i Vallon viste de meget smukke d'Aubusson gobeliner, der viste religionskrigene, de kan det der med gobeliner i Frankrig.

18. juni
Tur til "Pont du Gard", en dejlig tur gennem smukke bjerglandskaber og vinmarker, vi er nu i departementet "Gard". Det magtfulde bygningsværk udstråler virkelig storhed.
Pont du Gard Ca. 25 km nordøst for Nimes, strækker viadukten sig over Gard floden i 3 niveauer. Vi beså broen fra begge sider - imponerende, og så er det kun en lille del af bygningsværket, der er tilbage. Det stammer fra Romertiden, bygget i 3 lag buer over hinanden - oprindelig holdt sammen af den præcise tilpasnig af sandstensblokkene.

Blomster i gården På tilbagevejen gjorde vi holdt i den gamle hertugby Uzes, som havde en stor produktion af silke i 1800 tallet.
Her er små smalle gader, der gemmer på mange hemmeligheder, en gård var blomster forretning med de mest fantastiske roser ,små tableauer var stillet op alle steder, hyggeligt, charmerende og meget fransk.Fransk charme

På den gamle "Place aux Herbs"(som helt omkranses af smukke borgerhuse), er der marked under platantræerne. Torvet er ikke stort, meget intimt, det virker som byens dagligstue. En smuk gammel kirke med Frankrigs eneste runde klokketårn, og inde i kirken en sol hængende over alteret, meget specielt. Fra Uzes retur i strålende sol, vi har nu 30 gr.

19. juni
32 gr. Slentretur i byen, markedsdag igen, kold fadøl under platantræerne, et par ture i poolen, en god bog i skyggen, Sådan kan man også holde ferie.

20. juni
Vi kørte en tur til Barjac, som vi har kørt forbi så mange gange. Byen ligger højt i landskabet med kirken knejsende øverst oppe. Igen en typisk sydfransk by med gyder og kringelkroge, mange turister.I Barjac Kaffe i en lille gyde siddende på gaden.

Eftermiddag i Vallon. Rigtig varmt i dag 35 gr. Pakning til vores næste step - Chamonix, hvor vi håber på nogle gode vandreture i højderne.

Ardéche har været en super oplevelse, som varmt kan anbefales.


Til toppen